Július - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

PÉNZÜGYI ELEMZÉS és csődelőrejelzés

2BE52NAK19M –  Pénzügyi elemzés és csődelőrejelzés
Vállalkozásfejlesztés MSc

 


A tantárgy rövid bemutatása:
 

A tárgy célja, hogy megismertesse a hallgatóval:
- a mérleg, az eredmény-kimutatás, a pénzáramlási jelentés és a tulajdonosi részesedésben történő változásokról szóló jelentéseket, mint a legfontosabb pénzügyi kimutatásokat, ezek tartalmát és kapcsolatrendszerüket a vezetői döntések (befektetési, működtetési és finanszírozási döntések) rendszerében,
 - a hazai és a nemzetközi szakirodalomban, valamint a gyakorlatban alkalmazott pénzügyi viszonyszámok csoportosítási formáit. A kimutatásokban, készítésük körülményeiben és az elemzésükben rejlő azon tényezőket, melyek nehezítik az elemző tisztánlátásának esélyeit, ezért feltétlenül figyelembe veendők az elemzések során.
 - a különböző pénzügyi mutatószámok számítási módját és a viszonyszámok lehetséges változatait, a ráták mögött meghúzódó információkat és összefüggéseket,
 - az értékközpontú teljesítménymérést. Részletesen ismertetjük azokat az érveket és példákat, amelyeket a kutatók a számviteli mutatók kritikájaként megfogalmaztak. Részletesen bemutatjuk az economic value added (EVA), a cash flow return on investment (CFROI), a shreholder value added (SVA) és a market value added (MVA) mutatókat, a köréjük épülő eszmerendszerből kifejlődött komplex irányítási rendszert, amelyet értékközpontú vállalatirányításnak (value based management) neveznek.
- a vállalatminősítéseknél alkalmazható többváltozós matematikai-statisztikai módszereket, így a faktoranalízist, a klaszteranalízist, a diszkriminancia analízist és a logisztikus regressziót.
 - Végezetül a tárgy részletesen foglalkozik a viszonyszámokon alapuló csődelőrejelzés hazai és nemzetközi vonatkozásaival, az első hazai viszonyokra értelmezett csődmodell és csődmodell-család felállításával.

Tárgyfelelős: Dr. Virág Miklós (miklos.virag(kukac)uni-corvinus(pont)hu)

Moodle

BCE információs oldal

Utolsó frissítés: 2019.03.11.